Apartmani – Dnevno ili kratkoročno iznajmljivanje – sve nijanse za vlasnike

Iznajmljivanje po principu apartmani na dan sve je popularnije i odličan je izvor zarade. Ali postoje zamke na koje morate da mislite, potrudili smo se da vam ukažemo na neke.

Dugoročni najam je praktičniji i povoljniji, u pogledu sigurnosti imovine zakupodavca, stanari sklapaju ugovore i žive mnogo duže u zakupljenim stanovima. Na taj način vlasnik stana sa lakoćom nadgleda stanje iznajmljenog prostora, nameštaja i drugih stvari.

Istina, postoje i nedostaci u dugoročnom zakupu – najamnina se ne može povećati, ona je strogo propisana ugovorom i povećava se samo ako su ispunjeni određeni uslovi, kao i značajna amortizacija stana i svega u njemu.

apartmani beograd

Opcija sa dnevnim, kratkoročnim iznajmljivanjem – apartmani na dan, radi profitabilnosti je mnogo isplativija. Vlasnik sam odlučuje za koju cenu će izdati svoj stan, za koliki broj osoba (jednu, par ili porodicu s decom), vikendom i praznicima.

Tako, na primer, za vreme novogodišnjih praznika, iznos zakupa može da se poveća dva ili čak pet puta, u poređenju sa dnevnim cenama od nedelju dana u početku decembra.

beograd apartmani

 

Prihodi su relativno dobri od kratkoročnog najma, ali da li je sve lako?

Ako razumete kako funkcioniše svakodnevno (kratkoročno) iznajmljivanje apartmana, taj rad lako možete porediti sa vrteškom, gde sve ide u krug: postavljanje oglasa, dogovaranje na telefonske pozive ili slanje poruka, razni sastanci, pokazivanje apartmana, prijem gostiju u apartmane, prijavljivanje ili preuzimanje ključeva tokom izlaska, čišćenje i pranje. A onda sve iznova.

Na ovom je moguće graditi poslovne rezultate i to prilično uspešno, naravno neophodna je fizička snaga, ali i veoma jak, mentalni i moralni sklop.

 

Da bi vam zaista bilo isplativo da  iznajmljujete apartman na dan ili na kratki rok, morate uzeti u obzir sve ove nijanse:

01. Stan koji nudimo  potrebno je dovesti u red

Sam početak u poslovanju podrazumeva da takav apartman bude uređen i ima sav potreban nameštaj, kućne aparate, internet, ispravne sanitarije i druge uređaje, posuđe, posteljinu itd.

Apartmani Beograd

 

Naravno, možete iznajmljivati apartman u nasleđenom stanju “izvorno”, gde je sve neprilaođeno i neuređeno, sa starim tapetama po zidovima, gde slavine kaplju, sa vremešnim kaučem koji je na izdisaju. Ali kome i za koliko novca izdati takav apartman? Osim ako su vam ciljna grupa slabo platežni gosti ili druga lica, kojima je najbitnije iznajmiti apartman, bilo kakav, po najpovoljnijoj ceni.

DSC_0143DSC_0159

 

Važno!

Kako biste dostojanstveno zaradili svoj novac, morate da se potrudite i ponudite nešto pristojno. Odnosno, ne možete izdavati apartman bez minimalnog ulaganja. Jednostavno, čisto, udobno – ali sve to nije uvek moguće postići.

apartmani renoviranje

 

rakoc apartmani renoviranje

 

02. Čišćenje. Ovaj trenutak je veoma važan.

Nisu svi stanari-gosti u biti uredni, što znači da nakon njih morate temeljno očistiti apartman sa usisivačem i krpama: podove, kupatilo, terase. Naravno neizbežno je pranje posuđa i kuhinjskog nameštaja.

Nepoštovanje smernica čišćenja, može rezultirati činjenicom da prijem sledecih gostiju prođe sa trajnim posledicama.

Važno!

Ako nemate vremena, za sve to možete angažovati posebnu osobu za čišćenje i pranje ili pozvati stručnjake koji se bave uslugom čišćenja.

 

03. Gde pronaći goste? Pitanje na koje svi žele odgovor.

Stajanje na stanici, aerodrumu ili ulici, sa tablom-flaerom nije opcija. Na stranu što je to dugo i opasno,  ne možete ni zamisliti koga sve možete da sretnete tamo. Dakle, sve je u “okolnostima” (ili će te kao vlasnik biti u opasnosti ili će vaš stan biti oštećen) ili sebe ili stan dovodite u opasnost.

Kao opciju: objavite ponudu za iznajmljivanje na društvenim mrežama, Halo oglasnim ili se obratite agenciji za oglašavanje smeštaja “apartmani na dan”. Što takođe daje nedovoljno garancija za vašu sigurnost, imovinu i druge stvari.

Ipak, postoji rešenje.

 

 

Screenshot_6

 

Za vlasnike i korisnike stanova postoji usluga poput ugovaranja zakupa i na taj način iskazivanja poverenja na obostrano zadovoljstvo. Domaćin i gost sklapaju ugovor, i na taj način, jednostavno primopredajom i uvođenjem gosta u posed, domaćin dobija novac za iznajmljen prostor, rad i održavanje.

Ne taj način ne morate se brinuti ni oko čega, stanari se sami brinu da: održavaju čistoću, vode računa o stvarima i uređajima u stanu, brinu o kućnom redu, itd.

Važno! Zloupotreba stana bez prisustva vlasnika  u pravnom smislu ravna je nuli, takav je zakon.