5 RAZLOGA ZAŠTO SU BILJKE DOBRE ZA NAŠ APARTMAN

Znamo da zelenilo u našim domovima može pružiti bogatstvo kako fizičkih tako i mentalnih koristi. Koji god trend u opremanju kuće podržavamo, sigurno razmišljamo da koristimo biljke kako bismo dodali taj završni detalj svom stanu. Biljke u naš apartman unose toplije nijanse spektra poput žute, narandžaste, zelene nijanse i obilje zlatne što uz prirodni materijali poput ratana daju našim domovima ugodan i privlačan osećaj, nešto za čim žudimo kada želimo da smo što bliži prirodi.

Sobne biljke ne samo da u naš enterijer dodaju organski, prirodni element i slažu se sa bilo kojim stilom dizajna enterijera koji nam se možda dopada, one imaju mnoštvo neverovatnih zdravstvenih blagodati.

Da li ste znali da nas biljke mogu učiniti kreativnijim? Da nam mogu pomoći da budemo manje bolesni i da nas nateraju da jasnije razmišljamo? Evo samo nekoliko načina na koje nam je nauka pokazala zašto sobne biljke ne samo da izgledaju dobro, već su korisne i za naš dom i za naše zdravlje.

BILJKE JAČAJU NAŠE MENTALNO ZDRAVLJE

Bez obzira da li šetamo šumom ili jednostavno idemo do parka da prošetamo psa, šetnja u prirodi podiže nam raspoloženje. Postoji razlog za to. Priroda je dobro poznata po tome što nam pomaže da ublažimo stres, depresiju i anksioznost.

Okružiti se biljkama u zatvorenom pomaže da se pokrene isti hemijski odgovor u našem mozgu u manjem obimu, oslobađajući serotonin – poznat i kao „srećni hormon“ – koji podiže naše raspoloženje na potpuno prirodan način.

Istraživači su čak identifikovali mikrobe (M. vaccae koji je nazvan „outdoorphins“) u tlu koje koristimo za sađenje biljaka. To takođe ima koristi, jer mikrobi pojačavaju oslobađanje citokina u našem mozgu, što zauzvrat dovodi do oslobađanja dodatnog serotonina.

BILJKE NAS ČINE KREATIVNIJIM

Osim što nam podižu raspoloženje, sobne biljke mogu povećati količinu kiseonika u vazduhu što nam omogućava da se bolje koncentrišemo, produžimo vreme reakcije i omogućimo da uđemo u svoja sećanja.

Studija neurologa Davida Straiera iz 2013. godine pokazala je da ovo takođe može da nas učini kreativnijima, smirujući prefrontalni korteks u našem mozgu (region uključen u više zadataka, kritičko razmišljanje i rešavanje problema) i umesto toga aktivira mrežu mašte u našem mozgu, omogućavajući to „besposleno lutanje ili uranjanje u naše duboko skladište sećanja, ideja i emocija“.

BILJKE POMAŽU DA SE ODVOJIMO OD FIZIČKOG BOLA

Priroda deluje na nas umirujuće i tako odvlači pažnju od fizičkog bola i nelagodnosti. Studije su pokazale da bolnički pacijenti koji imaju biljke u sobi ili pogled na zelenu površinu na prozoru osećaju lakši bol i, u nekim slučajevima, se brže oporavljaju.

Pacijenti sa biljkama u sobi imali su niži krvni pritisak, niže ocene bolova, manje anksioznosti i manje umora od pacijenata bez biljaka u svojoj sobi.

Unošenje biljaka u naše domove može pružiti iste koristi našem fizičkom zdravlju, povećavajući pozitivan odgovor i u umu i u telu.

BILJKE NAS ČINE BOLJIM RADNICIMA

Ako radimo od kuće, možda ćemo otkriti da postavljanje nekoliko biljaka oko područja našeg stola zapravo može biti od velike koristi.

2017. godine studija je pokazala da su ljudi koji rade u prostorima sa zelenilom imali 26% povećanja u produktivnosti i zabeležili su 30% manje izostanaka povezanih sa bolestima. Unošenje biljaka u naše kućno radno okruženje – bilo da radimo za stolom ili trpezarijskim stolom – može nam pomoći da se lakše koncentrišemo i brže završimo posao.

KUĆNE BILJKE DAJU NAM ČISTIJI VAZDUH

Nažalost, u našem zatvorenom okruženju može biti više zagađivača nego u spoljnom vazduhu, a stvari poput plastike, tkanina, sredstava za čišćenje tepiha i omekšivača stvaraju isparljiva organska jedinjenja, izlažući nas finim česticama, što dovodi do suvih očiju, glavobolje ili još ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput astme i respiratornih bolesti. Srećom, kućne biljke takođe mogu pomoći u čišćenju našeg vazduha u zatvorenom.

Naučnici koji proučavaju kapacitete za prečišćavanje vazduha u zatvorenim prostorima otkrili su da će biljke pored ugljen-dioksida pomoći i u uklanjanju štetnih jedinjenja tako što će ih apsorbovati u svoje lišće i korenje. Mikroorganizmi koji žive u zemljištu saksija takođe igraju ulogu, neutrališući mnoge zagađivače.

Zapravo, istraživanje naglašava da sobe sa sobnim biljkama sadrže do 60% manje buđi i bakterija u vazduhu od onih bez zelenila.

Sa velikim prozorima koji propuštaju puno prirodnog svetla i sposobnošću da dodamo svoj lični pečat, Rakoc apartmani nude prostore za iznajmljivanje u strogom centru Beograda, savršene za uživanje uz prelepe biljke koje krase vaš ambijent. Uz toliko naučnih dokaza koji sugerišu da su sobne biljke dobre za naš dom i zdravlje, nije li vreme da u svoj dom poželite malo zelenila?