Kako pronaći jeftin stan na dan

Kad počnete da razmišljate o putovanju i smeštaju u novom ambijentu, obično vas zahvati vrtlog uzbudljivih mogućnosti. Počećete da tražite novi stan na internetu, sanjajući o njegovim raskošnim prozorima od poda do plafona ili prelepom parku pored. Anksioznost se može pojaviti tek kad se suočite sa troškovima.  Tražiti savršen novi stan na dan je jedno, ali priuštiti najam tog stana je drugo.

Stan na dan može biti idealan način smeštaja ako putujete zbog razonode ili privremenog rada. Možete ući sa koferom i ne brinuti se o nameštaju ili računima komunalnih usluga i pronalaženju Internet provajdera.

Ali ako trenutno tražite stan na dan, možda ćete naići na prepreke: jedna od najvećih je  svakako budžet.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete jeftin stan na dan u okviru Vašeg budžeta:

1. Postavite svoju meru.

Sagledajte koliki su Vam trenutni troškovi. Uzmite u obzir stanarinu, parking, i sve druge male troškove koji se direktno odnose na vaše putovanje. Svi ovi mali troškovi mogu dovesti do toga da troškovi putovanja budu skuplji nego što predviđate. Ako imate pokretni budžet i pre nego što počnete da tražite stan na dan, biće lakše shvatiti kakve troškove stanarine možete sebi priuštiti.

2. Utvrdite šta je potrebno prostoru.

Nakon što napravite pokretni budžet, sastavite listu svih stvari koje vaš novi stan mora imati. Razmislite o stvarima kao što su parking na licu mesta, mogućnost pranja veša u stanu, klima uređaj, dovoljno prozora koji se otvaraju, dobar pogled, blizina barova i restorana itd. Takođe biste trebali razgovarati o mogućnostima grejanja zimi i klimatizacije leti. Jedna od najgorih stvari bio bi život u prelepom stanu, ako tokom zime morate da se smrznete ili leti da proključate jer pokušavate da uštedite novac na stanarini.

Sastavljanjem finansijskog plana pre nego što počnete da tražite stan na dan, pronaći ćete mesto koje volite i koje ne ostavlja rupu u Vašem novčaniku. Iako bi u početku moglo biti malo zastrašujuće tako pažljivo pogledati svoje finansije, dugoročno će vam celokupno iskustvo putovanja učiniti mnogo prijatnijim.

3. Izbegavajte popularne periode u toku godine

Tokom sezona „van sezone“ stanodavci će vam verovatno ponuditi niže cene najma. Ako pravilno odredite vreme, naći ćete se u mnogo boljem položaju za pregovaranje o visini zakupnine sa stanodavcem. Iako dostupnost stanova raste tokom popularnog perioda, povećana potražnja takođe značajno povećava cene zakupa. Obavezno shvatite kako sezonalnost utiče na tržište iznajmljivanja.

4. Znajte koja pitanja treba da postavite budućem stanodavcu

Upoznajte se sa detaljima i uslovima iznajmljivanja pre rezervacije. Da li se dodatno naplaćuje najam za kućne ljubimce ili parking? Napravite listu pitanja koju ćete postaviti pre iznajmljivanja stana kako biste bili sigurni da Vas neće dočekati iznenađenja.

5. Potražite specijalne ponude za iznajmljivanje

Pronašli ste potpuno nov stan u ponudi? Ne pretpostavljajte da ne možete sebi priuštiti najam tog stana samo zato što je sjajan i nov! Vlasnici novih  stanova često nude posebne pogodnosti i popuste za iznajmljivanje kako bi privukli nove klijente. Neki nude i dodatne pogodnosti, poput besplatnih parking mesta. Posebne ponude za iznajmljivanje možete pronaći u raznim stanovima na vašoj destinaciji.

U zavisnosti od vašeg budžeta, ove pogodnosti mogu da omoguće da vam taj blistavi stan bude savršeno dostupan.

6. Pretražite stanove na lokalnim portalima, a ne na internacionalnim:

Lokalni stanodavci imaće povoljnije cene od velikih korporativnih kompanija za najam stanova na dan. Lokalni vlasnici takođe će biti vrlo pouzdan izvor informacija o tom području i moći će da vas obaveste o svemu što Vas bude interesovalo, kao što su kupovina i restorani, što je vrlo korisno ako vam okruženje nije poznato.

7. Kada pronađete odličan stan na dan, odmah ga rezervišite

Većina ljudi ne shvata da se cene zakupa često menjaju svakodnevno. Ako nađete stan koji Vam se dopada i cena vam odgovara, reagujte brzo. Obavestite vlasnika da mislite ozbiljno i odradite rezervaciju odmah na licu mesta!

Pretraga stanova može biti izazov, ali pomoću ovih saveta možete smanjiti neprijatne elemente i pronaći savršeno rešenje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *