Secanje na Teslu

Prometej dvadesetog veka, izumitelj munje i novog doba jedan je od najblistavijih umova koga je istorija covecanstva ispratila. Bio je vizionar, poslanik buducnosti, covek daleko ispred svog vremena. Bez Nikole Tesle nase danas ne bi postojalo.

Nikola Tesla

TeslaRodjen je 10. jula 1856. u selu Smiljanu u tadasnjoj Austrijskoj carevini
od majke Djuke i oca Milutina, svestenika Srpske Pravoslavne Crkve. Mladi Tesla zapoceo je svoje skolovanje u rodnom mestu i od mladih dana pokazivao izricitu sklonost ka oblasti nauke. Voleo je da cita, provodeci mnoge sate u ocevoj biblioteci, gde je i ucio strane jezike. Za zivota govorio je srpski, engleski, nemacki, italijanski, francuski, ceski, madjarski, latinski i slovenacki.
Nikoli je bilo samo pet godina kada je izgubio brata Daneta u jahackoj nesreci. Tragedija ovog dana u njemu je izrodila sklonost prema misticizmu koja ga je pratila citavog zivota. Porodica Tesla, izgubivsi sina prvenca seli se u Gospic, gde Nikola nastavlja svoje skolovanje.

U Karlovcu je upisao visoku realnu gimnaziju, kada se od njega ocekivalo da nakon skolovanja nastavi porodicnu tradiciju i postane svestenik, ali je ubrzo oboleo od kolere.

“U jednom od samrtnih trenutaka za koje su mislili da su mi poslednji, otac je uleteo u moju sobu. Još uvek pamtim njegovo bledo lice dok je pokušavao da me razveseli, nesigurnim glasom. Rekoh mu:

-Možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku.

-Ići ćeš u najbolju tehničku školu na svetu, odgovorio je svečano, a znao sam da tako i misli.”

TeslaUsledio je cudesan oporavak, i kako je i obecao, otac ga je poslao u Grac gde je 1875 upisao Visu tehnicku skolu. Bez obzira na Tesline rezultate i napore da se dokaze ocu, Milutin je bio nezainteresovan za sinovljeve uspehe. Nakon oceve smrti napusta Grac i prelazi na Politehnicki fakultet u Pragu, ali studije nikada ne zavrsava. Ubrzo mu se po prvi put javlja ideja obrtnog magnetnog polja, zatim uredjaj za koji se smatra da je telefonski pojacivac, dok ga mnogi vide kao prototip prvog zvucnika, otkriva naizmenicnu struju, indukcioni motor i transformator. Iste godine dobija ponudu za rad sa Edisonom u Parizu.

 

Dve godine kasnije, 1884. Tesla se seli se u Njujork gde mu Edison obecava 50.000 dolara, danas ekvivalent od jednog miliona, kako bi usavrsio njegov motor na jednosmernu stuju. Uspesno obavivski zadatak, Tesla je ostao praznih ruku. Receno mu je da prosto ne razume Americki humor.
Nakon toga Tesla odmah prekida saradnju i sledece godine osniva vlastitu firmu “Tesla Electric Light and Manufacturing Company”. Ubrzo slede nove ideje i otkrica. U periodu od 1887. do 1890. godine Nikola Tesla objavljuje najznacajnije patente iz oblasti naizmenicnih struja. Usledila je zustra borba sa zagovornicima upotrebe jednosmerne struje, ali su Tesla i njegovi istomišljenici odneli pobedu kada je Svetska Kolumbovska izložba, održana u Čikagu, bila osvetljena naizmeničnom strujom. Naučnik je javno objasnio svoje principe, koji su prvi put bili opste prihvaceni.

TESLA

Nakon uspeha u sukobu poznatijem kao “Rat struja” 1893. godine, Tesla nastavlja da iznenadjuje. U vreme vrhunca svoje karijere na putu ka dokazima mogucnosti bezicnog prenosa elektricne energije, Teslina laboratorija misteriozno iscezava u pozaru. Nestaju sva istrazivanja, zapisi i proracuni u dogadjaju nepoznatog porekla, ali slucajnost ili zla namera ne zadrzava se na putu genija. Samo dva dana kasnije Nikola Tesla otvara novu kompaniju, i rekonstruise iz glave sve ono sto je vatra odnela.

Godine 1899. Nikola Tesla seli se u Kolorado Springs gde gradi svoju Eksperimentalnu Stanicu. U ovoj laboratoriji dokazao je da je Zemlja provodnik i vestacki je izazvao munje. Njegovi eksperimenti ovime postaju predmet urbanih legendi. Govorilo se da poseduje demonske moci, kao posledica sumnje u njegova dostignuca. Neki su verovali da je lud, sto pokusava da posalje signale na Mars, a pogotovo kada je u to vreme tvrdio da je zabelezio radio signale vanzemaljskog porekla. Usled finansijskih komplikacija rusi se Teslina laboratorija i primoran je da napusti svoje snove u Koloradu i seli se u Njujork.

Jedan od najbogatijih ljudi tog vremena, Jej Pi Morgan zapocinje saradnju sa Teslom i ulaze u novi projekat pod nazivom „Svetski radio sistem “. Gradi se poznati Vardenklifski toranj na Long Ajlendu gde naucnik provodi nastojece godine istrazivanja.

Tesla_Broadcast_Tower_1904

Nakon samo godinu dana Morgan Tesli uskracuje finansije. Povod je prvo uspesno transantlantsko bežično slanje radio poruke, koje je izveo Markoni i za koje je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu. Nikola Tesla ga je sest godina kasnije tuzio, trazeci zastitu svojih prava na otrkrice radija.

Nikola Tesla (2)

1943. godine Vrhovni sud SA vraca Nikoli tesli zasluzeno pravo na izum radio komunikacije.

Jednom prilikom izjavio je sledece: „Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.“ 

Ubrzo nakon toga odzvanja poslednje zvono plemenitog srca. Ne moze se zamisliti savremeni svet bez postojanja takvog duha.
Kao dete majci, Ljudstvo se nikada nece umeti oduziti.

Teslina zelja a osvetli srpsku kupolu saznanja svojim radom obistinila se. Zahvalni potomci najmanje sto su mogli da ucine jeste da osvestaju njegov rad u zdanju arhitekte Dragutina Milutinovica.

savski-trg

 

https://rakoc.co.rs/