Stan na dan Beograd – Kako bi trebalo da bude

Stan na Dan u Beogradu, da sve bude legalno

Stanovi na dan sve su popularniji u celoj zemlji, a naročito u Beogradu. Vlasnici stanova mogu višestruko imati koristi, nego inače od klasičnog rentiranja na duže vreme, kada se izdaju nekretnine po sistemu stan na dan. To je trend u svetu, samo što kod nas stanodavci uglavnom na početku tu ideju nisu prihvatali.
Pokrenuta ideja “stan na dan” otvorila je novo poglavlje u percepciji ljudi o posedovanju i potrebama, gotovo sve je moguće videti kao deljivu ekonomoju: puteve, stanove, automobile, avione, zemlju, korist imaju svi.
Stan na dan kao takav u funkciji je i pojedinca i države. Uređene, opremanje, ponuda i servisiranje, ove delatnosti pokreće pun krug poslovnih subjekata.
Posao smeštaja od uvek je bio ozbiljan posao: lečiličta, banje, hoteli, pansioni, hosteli, apartmani…

stan na dan
Koristi imaju svi, kada je u pitanju oporezivanje postoje zakoni. Za one koji rade i za poreznike, pristup je jednostavan, gde ima rada ima i zarade i poreza. Jednostavnost i sloboda najvažniji su principi i jednima i drugima.
Kako da država ne ostane “kratkih rukava”. Google pretraživač nudi sve informacije, ukuca se “apartmani beograd” i izlistaju prvih pet agencija, kao i lista apartmanana “airbnb.com” i “booking.com” eto svih obveznika. Neophodna je povezanost Policije i Uprave prihoda preko sistema elektronske prijave i odjave gostiju.
Iznajmljivanje ili rentiranje apartmana po principu stan na dan je danas primamljiva poslovna delatnost. Koliko se isplati bilo koja nova usluga ili proizvod, reguliše tržište ponude i tražnje. Porez kao univerzalni sistem, funkcioniše samo kad sve funkcioniše, zamiranjem tražnje zamiru i zarade.

Stan na dan

Bogatstvo se ne stvara preko noći, država preko noći ne siromaši. Razmena dobara u što većem obimu velika je dobrobit. Imenovati korisnike, nuditi proizvod ili uslugu, što više i što više, porez sve reguliše. Proizvođači, distributeri, kupci, vlasnici, nakupci, zakupci, svima se isplati sve do propasti ili uspeha.

Država ne reguliše tokove šta se kome isplati ili gde ima zarade, porez je mera kojim država čuva društvo i pomaže građane. Zajedno, jedni druge moramo da razumemo, kao i vreme i uslove života.
Isplativa delatnost, isplativ rad, novi poslovi, nova radna mesta, sve se svodi na životni standard koji reguliše moralne kategorije i njihova mesta na lestvici u jednom društvu.
Predstave o zaradama i porezima kadkad mogu biti precenjene ili podcenjene kada su u pitanju mnogi poslovi. Ubirati profit radom, podrazumeva proces i vreme. Stan na dan, upravo je primer kako ova nova delatnost funkcioniše i na koji način se uklapa u koncept života.
Iznajmiti stan pa ga reizdavati ili izdavati svoj stan po principu stan na dan turistima, u oba slučaja treba razumeti kao ozbiljan, odgovoran i težak posao.
Princip od koga se ne odustaje, svakako treba da nestane, “kad si legalan platiš i za legalne i za nelegalne”.

Stan na dan
Prikaz: troškovnik smeštaja

– Mesecna vrednost stana
– Info Stan
– Struja
– Telefon
– TV, Internet
– Održavanje zgrade, Upravnik
– Protiv požarci
– Kategorizacija
– Knjigovođa
– Radnici, plate
– Vlasnik, plata
– Dobrodošlica
– Ulje, šećer,
– Sredstva za ličnu higijenu
– Deterdzenti za: goste, veš, suđe
– Deterdzenti za: održavanje stana
– Kese, ubrusi, salvete, tolet papir
– Kvarovi kućnih aparata
– Zamena sijalica
– Zamena malih i velikih bojlera
– Zamena vodokotliće, zvona, špil aparata, dihtunga
– Sitni kvarovi, zapušenja, grejači, osigurači, klime
– Povremene štete
– Fiskalna kasa
– Amortizacija nameštaja
– Prijava gostiju CD

 

– Posteljina amortizacija
– Pranje i peglanje posteljine, peškira, bade mantila, kuh. krpa, stopa ku.
– Hemisko čišćenje presvlaka trosed stolice
– Pranje tepiha i staza
– Pranje zavesa
– Plaćene reklamiranje
– Izrada sajta
– Odrzavanje sajta i rad na optimizaciji
– Održavanje društvenih mreža, bloga i rad na istima
– Odgovaranje na mejlove i telefonske pozive i kordinacija
– Prijem i ispraćanje gostiju
– Supervizor
– Krečenje
– Zamena cilindra, narezivanje ključeva, kvar na bravi hitne intervencije
– Odgušivanje kanalizacije
– Porez na imovinu
– Potez na izdavanje
– Porez na dohodak

– PDV
– BOP
Ukoliko se pravi razlika, između stana koji izdaje vlasnik i stana koji se izdaje u podzakup kada je u pitanju dobit od izdavanja po sistemu stan na dan, popunjenost u prvom slučaju je manja a troškovi ostaju gotovo isti, ne puni se nijedna kasa lako radom.