Stan na dan – Održavanje

Održavanje apartmana i higijena

Stan na dan – održavanje apartmana, neizbežno pravilo jednom mesečno, veliko ili generalno spremanje, a za vikend nedeljno čišćenje stanova. Naravno posle svakog gosta stanovi se na uobičajen način čiste kao i hotelske sobe. Obaveze te vrste dolaze nam prečesto, ispočetka, po ko zna koji put, a nimalo nije svejedno kada gosti ostave nered iza sebe u stanu, to ne pada lako osoblju kada dan potroši za čišćenje takvog stana.

Stan na dan ciscenje

Zapitajte se koje su obaveze osobe koja održava stan? Očekujete da se parket svakodnevno obriše? Zamislite, kad pre su se prozori isprljali? Posteljina koja treba da bude oprana i blistavo bela? Posuđe  i sve što pripada kuhinji treba da je čisto i polirano? Kupatilo, peškiri, kupke, bademantili, sve da bude besprekorno? Brisanje prašine sa stolarije i svih predmeta u stanu, nije li to dovoljno, nego treba dodatno ostaviti izražen nered u apartmanima. Čišćenje koliko god revnosno i brižljivo obavljali i kontrolisali, uvek podrazumeva i teško mučenje sa nečim što se zapusti, zaboravlja i odloži za sledeći put. Kako zajedno sudelovati da stan bude čist bez većih poteškoća i previda, na lakši način, zdravije i trajnije?

 

Stan na dan – Generalno čišćenje?

Ono što se podrazumeva kada se čisti stan jeste da je provetren, mirišljav i da svaki kutak bude besprekorno čist, kao i to da sredstva kojima se stan održava budu efikasna, laka za korišćenje i da brzo deluju. Kada je generalno čišćenje u pitanju a odnosi se na stan na dan, situacija je nešto drugačija nego kada je u pitanju stan gde se živi.

Stan na dan, generalno ciscenja

Naravno veliku pažnju treba posvetiti količini hemikalija koje svakako unosimo u svoje domove, razne alergene i toksične supstance koje ne retko ne možemo da isperemo i uklonimo do kraja.

Održavanje apartmana ili stanova po principu stan na dan uglavnom se svodi na kupatilo, zamenu posteljine i eventualno nešto oko sudopere. Vrlo se retko koriste rerna, šporet i drugi aparati kao i posuđe i zaista nije teško uklanjati kamenac i masnoće, ukoliko se  i stvarno održava stan. Naravno neophodno je temeljno dezinfikovati sve površine, pogotovo u kupatilu i kuhinji. Sve to možmo lako i ekonomično uraditi i sa nekoliko domaćih sredstava kako bi smo izbegli samo upotreba hemiskih sredstava.

  • Sirće – Predstavlja najzdraviji odmašćivač, dezinfekciono sredstvo i kao i sredstvo za skidanje fleka koje nikada neće nauditi zdravlju, izbledeti tepih ili izgoreti presvlake na nameštaju. Sirće razrediti sa vodom, u odnosu 1:2 i nanesite na tepihe i nameštaj, ukloniće neprijatne mirise, i ništa ne brinite miris sirćeta će nestati vrlo brzo nakon nekoliko minuta.
  • Soda bikarbona – Čuvena po mnogo čemu još je  jedno sredstvo koje u kuhinji uklanja gotovo sve neprijatne mirise iz frižidera i mašine za sudove,  soda bikarbona pomešana sa sirćetom i vodom odlično služi za pranje keramičkih pločica na terasi u kuhinji ili kupatilu. Sa njom možete i otpušiti odvod u sudoperi ili lavabou, kada u njih sipate sodu i prelijete kipućim sirćetom! Neverovatno sa sodom se može osvežiti tepih, temeljno se usisa, potom prebrišete rastvorom sirćeta, a zatim izdašno pospe sodom bikarbonom. Nakon sat vremena usisa se sva soda sa tepiha i tepih će zablistati!
  • Limun – Limunov sok sjajan je za svež miris veša, iscedi se pola limuna  i sok se ubaci u mašinu za pranje i tako se opere i osveži veš. Limunov sok je poznat i za čišćenje svih metalnih posuda i posuda od prohroma, jer im upravo limunov sok odmah vraća sjaj. Sok se može upotrebiti i umesto abraziva za sve vrste pločica, pranje kupatila, lavaboa i slavina, tuš kabina. Velika je primena limunovog soka, može vratiti prijatan miris i odmastiti drvene kuhinjske daske i skiniti ružne fleke sa tih površina tako što će se polovinom limuna istrljati drvena površina i ostaviti da odstoji na umrljanim mestima.
  • Krupna so – prirodni abraziv, isto tako odmašćuje rernu, lako riba zagorelo posuđe.
  • Pasta za zube – Znamo polira zube, isto tako može se koristiti kao sredstvo za poliranje svih vrsta metala i na njima teško dostupnih delova  i žljebova.

 

Stan na dan – Kako da stan  bude blistav

Očistiti dobro stan koji je star sa starom stolarijom, prozorima, starim nameštajem, opremom, nimalo nije lak posao? Rešenje za mnoge probleme je vodena para koja dopire do svih ćoškova podjednako uspešno, odstranjuje sve nečistoće u nekoliko pokreta. Krpa pokupi nakon pare sve da stan bude čist.

stan na dan, ciscenje parom

Sredstva na prirodnoj bazi koja koristimo za čišćenje stanova najzdravija su i najefikasnija, vodena para predstavlja efikasan i nezamenljiv pristup da očistite i dezinfikujete skoro bilo koji deo stana. Bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava, bez ispiranja, ribanja ili zavlačenja na teško dostupna mesta, očistiće se željena površina u trenu, uz upotrebu  vodene pare.

Pranje prozora, pločica, podova je efikasno i bez napora, uvek uspešno bez zaostatka odmašćuje rernu.

stan na dan, ciscenje prozora

Vodena para se koristi i za  uklanjate grinje iz tepiha. Blagim utiskivanjem sa paračistačem tepsi i mebl vrelinom pare dubinski uklanjaju bakterije i nečistoće, vlažne površine suše seposle desetak minuta.

 

Stan na dan – Čišćenje prozora

Pranje prozora i nije uvek tako veliki posao, zadatak koji treba redovno odrađivati a ne odlagati. Prozori u stanu nisu mala površina i lako dostupna, to su u najvećem broju slučajeva ako se zapuste, velike zaprljane površine na visini, kojih često ima i mnogo. Naravno uz redovno čišćenje i par efektnih radnji, možete sebi olakšati zadatak kao što je čišćenje prozora.

stan na dan

Važno pravilo, da sve bude lakše, upotrebite usisivač sa nastavkom u obliku četke, kako biste usisali svu paučinu, prašinu sa ragastova prozora. Istom četkom usisajte venecijanere i žaluzine na kojima  uvek ima prašine i prljavština.

Gotovo da nema sezone kada treba prati prozore, u toku letnjih meseci ima mnogo polena i prašine a u toku zimskih meseci imamo kišu ili sneg. Korišćenjem suve mikrofiber krpe očiste se sve nečistoće pre kvašenja, naravno ukoliko se ne ukloni prljavština voda bi još više zalepila i razmazala po staklu nečistoću.

Pored hemiskih sredstava za čišćenje prozora mogu se napraviti i sopstvena sredstva za brisanje prozora od jedne trećine sirćeta i dve trećine vode, ili prostije iscedi se nekoliko limuna. Kiselina će vrlo temeljno očistiti masnoću i dezinfikovati stakla, koja će ubrzo zablistati. Koristite papirne ubruse ili novine za glancanje kao i kvalitetne pamučne krpe. Na taj način ćete izbeći pojavu mrlja i tragova po staklu koji se vrlo vidljive kada se presijava sunce na staklu.

Ogledala, staklene površine, stolove – sve se možete bezbedno tretirati parom

 

           Stan na dan – Čišćenje klime

Svakako ne treba zaboraviti čišćenje klime u stanu, dva puta godišnje, nakon letnje i zimske sezone. čišćenje filtera predstavlja zdravlje za sve koji borave u stanu. Klime postaju legla buđi, bakterija i gljivica, prašine, dakle ukoliko se ne održavaju uzrokuju bakteriske i alergiske probleme na respiratornim putevima.

stan na dan - ciscenje klime

Čista klima podrazumeva održavanje unutrašnje jedinice kao i spoljašnje jedinice. Potrebno je otvoriti obe jedinice i prebrisati od prašine, filtere treba pažljivo skinuti pre pranja. Specijalna sredstva u vidu spreja za dezinfekciju, neophodna su kao garant sigurnosti i efikasnosti.

Održavanje klime u stanovima praktikuje se jednom godišnje. Ako je tako, najbolje je krajem proleća pred sam početak letnje sezone. U prostorima gde je oskudna ventilacija čišćenje klime treba da bude i češće, obzirom da nema druge ventilacije.

Retko čišćenje klima daje otužan vlažan miris u stanu, koji ozbiljno ugrožava zdravlje i čini boravak neprijatnim i čak rizičnim. Ne treba čekati da klima ispušta neprijatan miris pri korišćenju i zaboraviti da se očistiti klima!

 

Stan na dan – Čišćenje tepiha

Prostirke, tepisi, itisoni, staze čine dom toplim i udobnim, stan na dan zahteva redovno i temeljno održavanje i pranje svih prostirki. Prostirke u velikoj meri zadržavaju prašinu, grinje, razne vrste nečistoća koja se unosi obućom. Prisustvo kućnih ljubimaca, hrane, pa čak i naslage duvanskog dima otežava čišćenje samih stanova.

stan  na dan - ciscenje tepiha

Ukoliko temeljno ne usisavamo i ne vodimo računa o čistoći stana, ugrožavamo zdravlje svih ukućana, pogotovu osetljivih poput dece i starijih osoba, neophodno je  obezbediti zdravlje za celu porodicu.

 

Stan na dan – Čišćenje frižidera

Odravanje kuhinje i radovi neophodni da kuhinja bude čista odnose se i na održavanje i čistoću frižidera.  Sadržaj i kontrolisanje sadržaja u frižideru  kao i čišćenje frižidera je prilično mučna obaveza, koju ne obavlja rado niko od nas. Ipak, tu držimo hranu i važno je održavati higijenu, pakovati i spremati hranu u posude sa poklopcima.

stan na dan, ciscenje frizidera

Najneprijatnija strana frižidera su mirisi, kada se izmešaju čine hranu drugačijom. Naravno namirnice se drže u zatvorenim posudama, tako se teže mešaju arome.

Namirnice u frižideru, povrće, jaja meso, mleko, voće i drugo, zna da se prolije, prospe, zamaže, neophodno je to odmah pokupiti ili obrisati, jer će to kasnije biti teže uraditi.

Sredstva za čišćenje frižidera, soda bikarbona pomešana sa vodom ili limunskom kiselinom odlično je dezinfekciono sredstvo.

Odmrzavanje frižidera  novijih generacija nije neophodno, ti frižideri ne lede. Starije uređaje, uvek treba odmrzavajti fenom, ne ostavljajte da se frižider sam topi. Rizikujete da vam voda prolavi pod i napravi štetu.

 

Stan na dan – Čišćenje rerne

Detaljno sređivanja kuhinje podrazumeva  pranje posuđa, usisavanje, čišćenje pločica, spremanje kuhinjskih aparata , preostaje još čišćenje rerne, najosetljivija tačka higijene. Stan na dan na ovu konstataciju skoro uvek je nemoćan. Osoblje koje održava stan često napravi korak – možda to može i da sačeka sledeće čišćenje?

stan na dan - ciscenje rerne

Naravno mučno je ribati naslage iz rerne ako se zapusti, pa još paziti da se ne skine zaštitni sloj a sve to dobro očistiti sredstvima.

Bilo kako bilo, bez obzira na poteškoće, rerna se mora oprati. Dovoljno je znati da tu sprema hrana, što znači neophodno je dobro očistiti. Najefikasniji način čišćenja rerne je vodena para!

Aparat za češćenje rerni na bazi vodene pare ima mogućnost da prostim direktnim izlaganjem ukloni sve masnoće, koje zatim nije teško ukloniti. Bez hemikalija, samo čistom vodom – time uklanjamo neprijatan miris a pri ponovljenom paljenju rerne.

cleaning-stove

Svakodnevno održavanje stanova nije jednostavno, ni lako, ali je od prvoorazrednog značaja za obe strane i goste i davaoca usluge, jedna od važnih i neophodnih obaveza koja se ne možemo izbeći. Da bi održavali stan na dan kao svoj dom neophodno je da stan bude zdravo, prijatno i udobno mesto za život, što znači mora biti čist. Miris toplog, čistog, prijatnog i prepoznatljivog koji sve prati kroz život kao blistavost, svežina i sigurnost domaćeg okruženja. Oko toga se ipak vredi potruditi.